Balassi Gimnázium Erasmus+

IT@SCHOOL

A budapesti találkozó 2. napja

2016. április 15. 19:56 - balassi.erasmus

A második nap óralátogatásokkal kezdődött, amiken a vendégtanulók házigazdáikkal vettek részt. Ezután az idősebb korosztályhoz tartozó 12 külföldi és 4 magyar diák 90 percben a közös Survey-n dolgozott, amelyben iskolások, szülők és tanárok internetezési szokásait mérték fel, majd a kapott adatokat elemezték. Eközben a kisebb diákok (szintén tizenhatan) a Geogebra nevű programmal ismerkedtek.

A délelőtt második felében a nagyok a Scratch nevű alkalmazással ismerkedtek.

"Napjainkban zajló és a jövőben várhatóan erősödő folyamatban formálja át az IT a világunkat. Kezdetben a számítógépek csak egy új platformot szolgáltattak a meglévő tevékenységeknek, de manapság a kódolás alapvetően változtatja meg számos terület munkavégzését. Ma már olyan területeken is programokat, kódokat írnak, amelyeken korábban ez elképzelhetetlen volt: webdesign, pénzügyi elemzések, fizikai kutatások. Hogy a kódolást, programozást mindenkihez egy kicsit közelebb hozzuk munkacsoportunk a Scratch webes alkalmazást mutatta be. Ebben a környezetben egy egyszerű játékot fejlesztettünk közösen, amely során mindenki megtapasztalhatta a kódolás szépségét, milyen, ha utasításaink nyomán életre kel egy program." (Vicze Zsolt)

A kicsik a találkozó előtt munkát fejezték be a Netiketten (az internethasználat szabályai).A foglalkozáson a gyerekek csoportokban dolgoztak, minden csoportban volt egy gyerek minden országból és 2 laptop. Az első feladat az volt, hogy a gyerekek összegezték, mit csináltak meg a találkozó előtt, mit nem sikerült megcsinálni, és milyen problémák merültek fel. Volt, aki azt találta problémának, hogy az utasítás nem volt egyértelmű, volt, aki arra várt, hogy valaki elkezdjen csinálni valamit. Ezért itt minden csoport választott egy csoportvezetőt, aki a későbbiekben irányította a munkát. Először csoportonként kiválasztottak maximum 10 szabályt, majd ezeket bemutatták a többi csoportnak. Mindenki megindokolta, hogy miért ezeket tartja a legfontosabbnak.

Ebéd után buszos kirándulás keretében a Parlamentet és a Városligetet látogattuk meg.





 

komment
süti beállítások módosítása