Balassi Gimnázium Erasmus+

IT@SCHOOL

A kezdeti lépések

2016. január 23. 19:34 - balassi.erasmus

Tehetséggondozó iskola lévén mindig is fontosnak tartottuk, hogy tanulóink ne csak a kötelező minimumot kapják, hanem annál valami többet. Többet szemléletben, ismeretanyagban, kompetenciákban és lehetőségekben. Ezért pályázunk évről évre mind magyar, mind nemzetközi terepen. És a kapcsolatok kapcsolatokat szülnek. Egyre inkább bővül az az európai hálózat, amelynek segítségével a mi intézményünk is bekapcsolódhat olyan projektekbe, amelyek segítségével diákjaink 21. századi módszerrel, eszközökkel és látásmóddal állhatnak ki az európai uniós új kihívások elé.

Az IT@school projektben való részvételt előző, comeniusos kapcsolatunk tette lehetővé. Az akkor befejeződő Blue Ribbon együttműködés keretében ismertük meg azokat a spanyol kollégákat, akiken keresztül meghívást kaptunk ebbe a projektbe. Jó volt tudni, hogy a közös munkát pozitívnak értékelték, és ajánlottak bennünket!

Természetesen szívesen jelentkeztünk, bár az IT cím azonnal kétségeket is felvetett. Tudunk-e hozzátenni az eredményekhez? Elég jók vagyunk-e ezen a területen? Megvannak-e hozzá az eszközeink? A nagy álmok azonban csak akkor valósulnak meg, ha belevágunk, így hát mi is ezt tettük. Megosztva kétségeinket a többi országgal azt tapasztaltuk, hogy mind a spanyol koordinátor, mind a másik két résztvevő ország, Belgium és Hollandia részéről nyitottsággal állunk szemben.

Elkezdődött a pályázatírás folyamata. Tisztáztuk a közös célokat, kereteket, feladatokat. És már itt is rengeteget tanultunk! Új eszközöket használtunk (Titanpad) a dokumentumok közös szerkesztéséhez, online konferenciákat tartottunk, leveleztünk. Köszönet a spanyol kolléga elkötelezettségének és szakmaiságának, gördülékenyen haladt a munka. Megfogalmaztunk egy olyan koncepciót, amely minden résztvevő igényeinek megfelelt, amiben egyenrangú felekként szerepelhettünk. Határidőre beadtuk a pályázatot!

A nyári várakozás után augusztusban ismét felvettük a kapcsolatot, és elindult az esélyek latolgatása. Nagy öröm volt, amikor a spanyol koordinátortól megtudtuk a nem hivatalos eredményt. Mi még alig mertük elhinni, hogy sikeresek voltunk, sajnos, a magyar Nemzeti Irodától való visszaigazolásunk sokáig váratott magára. De végül az is megérkezett, és a szerződéskötéssel hivatalosan is megnyertük a pályázatot.

Persze a munka már előtte elkezdődött.

komment
süti beállítások módosítása